Monday, 20 June 2016

RESEPI SARDIN HOMEMADE

Resepi Sardin Homemade





Bahan- bahan

2 kg ikan sardin
3 biji tomato
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1/2  tin kecik pati tomato
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu tepung jagung
2 sudu kecik pati sedap
1/2 sudu garam
1.5 L air

Cara- cara

1. Mesin bawang besar, bawang putih dan cili kering.

2. Mesin 3 biji tomato hingga hancur.

3. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili kering tadi hingga naik bau.

4. Lepas bahan tumis tadi dah naik bau ltk pati tomato, sos cili, sos tomato, pati sedap, dan sedikit garam.

5. Kemudian masukkn tomato yang dimesin tadi, serta air ikut banyak mana yang anda suke.

6. Akhir sekali tunggu kuah tadi mendidih, kemudian masuk ikan sardin dalam periuk nasi dan tuang kuah tadi kukus selama 1 jam.


7. Nie nak bg tau je kalau nak kuah jadi pekat letak 1 sudu tepung jagung yang telah dibancuh...selamat mencuba.


8. Dan hasilnya….



9. Rasa sama macam sardin dalam tin......

No comments:

Post a Comment