Resepi Sardin Homemade
Bahan- bahan
2 kg ikan sardin
3 biji tomato
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1/2 tin kecik pati
tomato
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu tepung jagung
2 sudu kecik pati sedap
1/2 sudu garam
1.5 L air
Cara- cara
1. Mesin bawang besar, bawang
putih dan cili kering.
2. Mesin 3 biji tomato hingga
hancur.
3. Kemudian panaskan minyak
dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili kering tadi hingga naik bau.
4. Lepas bahan tumis tadi dah
naik bau ltk pati tomato, sos cili, sos tomato, pati sedap, dan sedikit garam.
5. Kemudian masukkn tomato
yang dimesin tadi, serta air ikut banyak mana yang anda suke.
6. Akhir sekali tunggu kuah
tadi mendidih, kemudian masuk ikan sardin dalam periuk nasi dan tuang kuah tadi
kukus selama 1 jam.
9. Rasa sama macam sardin dalam tin......
No comments:
Post a Comment