Monday, 13 February 2017

KEK PISANG BAKAR


Bahan - bahan

1.      2 cawan Tepung gandum
2.      1 cawan gula pasir
3.      1 cawan minyak @ 1 ½ cawan mentega
4.      3 biji telur
5.      1 sudu teh baking powder
6.      1 sudu teh soda bikarbonat
7.      9 biji pisang
8.      1 penutup pewarna pisang

Cara - cara

1.      Kupas kulit pisang dan lenyek hingga hancur.
       
2.      Masukkan gula, telur, minyak ke dalam mangkuk mixer dan mesin sehingga kembang.
3.      Campurkan tepung, soda bikarbonat, baking powder ke dalam bahan yang dimesin tadi sehingga sebati.
       
4.      Panaskan oven pada suhu 160 darjah selama 10 minit.
     

5.      Masukkan bahan yang dimesin tadi ke dalam loyang, pastikan sapu minyak dahulu pada loyang sebelum masukkan bahan tadi untuk mengelakkan kek melekat.
   
6.      Masukkan adunan tadi dan setkan masa 50 minit. 
      
7.      Dan hasilnya…..

No comments:

Post a Comment