Bahan -
bahan
1. 3 labu bawang merah
2. 10 tangkai cili kering
3. 2 sudu makan sos tomato
4. 2 sudu makan sos tiram
5. 2 sudu makan sos cili
6. 5 Potong ikan tenggiri
7. 1 tangkai daun sup
8. 1 tangkai daun bawang
9. ½
sudu teh garam
10. ½ sudu teh gula
11. 1 sudu teh serbuk kunyit
12. ½ sudu pasti sedap
Cara - cara
1. Gaulkan ikan, garam dan serbuk
kunyit, kemudian goreng ikan tersebut.
2. Kisar 2 labu bawang merah dan cili
kering kemudian tumis sehingga garing
3. Masukkan sos tomato, sos tiram, sos
cili, gula, pasti sedap dan 1 labu bawang merah yang dicincang, tumis sehingga
bawang layu
4. Masukkan ikan yang digoreng tadi dan
gaulkan sampai sebati.
5. Kemudian angkat.
6. Taburkan daun bawang dan daun sup
pada ikan tenggiri sambal tadi.
7. Dan hasilnya……
No comments:
Post a Comment