Bahan – bahan
1.
2 ekor ikan tongkol
2.
2 batang serai
3.
15 tangkai cili kering
4.
1 biji bawang besar
5.
3 biji bawang putih
6.
2 keping asam keeping
7.
Segenggam daun kesum
8.
½ sudu pasti sedap
9.
1 sudu garam
10.
½ sudu gula
11. 1 bungkus mee laksa
Bahan - bahan eksesori
1.
1 biji timun
2.
10 biji limau kasturi
3. 1 labu bawang besar
4. 5 biji telur dan direbus
Cara buat mee laksa
1.
Rendam mee laksa hingga lembut
2.
Rebus hingga mee laksa kembang
Cara – cara buat kuah laksa
1.
Siang ikan dan bersihkan. Kemudian rebus ( air
rebusan jangan dibuang)
2. Setelah sejuk asingkan isi dan tulang ikan
3.
Blender sedikit isi dan tulang ikan hingga
hancur
4.
Tumbuk bawang besar, bawang putih dan serai
5.
Tumis bahan yang ditumbuk tadi dan cili kering
yang diblender serta serai
6.
Setelah garing masukkan air rebusan ikan dan
tunggu hingga mendidih
7.
Setelah mendidih, masukkan isi ikan, daun kesum,
garam, pasti sedap, gula dan asam keping. Masak hingga pekat
8. Setelah siap, boleh la dihidangkan bersama bahan eksesori.
No comments:
Post a Comment