Thursday, 1 December 2016

LAKSA IKAN TONGKOL





















Bahan – bahan

1.             2 ekor ikan tongkol
2.             2 batang serai
3.             15 tangkai cili kering
4.             1 biji bawang besar
5.             3 biji bawang putih
6.             2 keping asam keeping
7.             Segenggam daun kesum
8.             ½ sudu pasti sedap
9.             1 sudu garam
10.         ½ sudu gula
11.       1 bungkus mee laksa

Bahan - bahan eksesori
1.         1 biji timun
2.         10 biji limau kasturi
3.          1 labu bawang besar
4.          5 biji telur dan direbus

Cara buat mee laksa

1.                Rendam mee laksa hingga lembut
2.                Rebus hingga mee laksa kembang




















Cara – cara buat kuah laksa

1.             Siang ikan dan bersihkan. Kemudian rebus ( air rebusan jangan dibuang)





















2.             Setelah sejuk asingkan isi dan tulang ikan




















3.             Blender sedikit isi dan tulang ikan hingga hancur







































4.             Tumbuk bawang besar, bawang putih dan serai
















5.             Tumis bahan yang ditumbuk tadi dan cili kering yang diblender serta serai
















6.             Setelah garing masukkan air rebusan ikan dan tunggu hingga mendidih
7.             Setelah mendidih, masukkan isi ikan, daun kesum, garam, pasti sedap, gula dan  asam      keping. Masak hingga pekat





















8.       Setelah siap, boleh la dihidangkan bersama bahan eksesori.

No comments:

Post a Comment